fredag, maj 14, 2010

Ett kärt återseende

Det var Maj, 2002 och Mörrum lirade i Allsvenskan. Målvakterna Mattias Andersson och Jim Andersson lämnade laget för spel i huvudstaden, så Mörrum fick leta efter bra ersättare.

I det finska Mestis-laget KooVee hittade man den tilltänkte förstemålvakten i Vesa Välimäki, och ska man tro rykten så var även Timrå intresserade av finländarens underskrift. I division 1-laget Tyringe plockade den nye tränaren Mikael Tisell med sig målvakten Peter Johansson, och han var mer eller mindre med för att se och lära.
"- En mycket, mycket lovande målvakt som har fina möjligheter att bli en stormålvakt, säger Mörrums tränare, Mikael Tisell. Johansson kom till Tyringe från Hammarby och han gjorde bra ifrån sig."
Den Allsvenska grundserien inleddes och snabbt visade det sig att Vesa Välimäki inte höll måttet, så Mörrum lånade även Malmös (då i Elitserien) målvakt Robert Borgqvist, men det var aldrig något snack om saken. Peter Johansson var lysande mellan stolparna och de andra blev överflödiga!



Namn GP GPI MIP SOG GA GAA SVS SVS% SO


Johanson, Peter 26 11 642:03 371 33 3,08 338 91,11 0


Borgqvist, Robert 4 4 245:00 132 17 4,16 115 87,12 0


Välimäki, Vesa 26 15 809:56 441 61 4,52 380 86,17 1

"- Två bra målvakter kan vara skillnaden mellan playoff- eller kval-spel!"
Så gick tankarna när Mörrums sportgrupp valde att värva den då okände lettiske målvakten Edgars Masalskis trots att Peter Johansson stod för en anmärkningsvärd debut i Allsvenskan. Tisell valde sen att satsa på letten som etta trots att Johansson var alldeles utmärkt när han fick chansen.

Under den efterföljande säsongen fick Johansson konkurrera med nyförvärvet Jonas Forsberg, och återigen ville jag se en satsning på Johansson. Ledningen valde dock att satsa på Forsberg under den restrerande delen av säsongen. De efterföljande två åren tog Johansson över platsen mellan stolparna och där var han en säker utpost i målet, trots att Mörrum som lag föll ur Allsvenskan och ner i ettan. Efter totalt fyra säsonger i Mörrum lämnade han laget för spel hos den satsande konkurrenten Kristianstad.

Nu har åtta år har passerat sedan jag för första gången presenterade Peter Johansson som ett nyförvärv och idag vet vi alla vilken bra målvakt Peter Johansson är, framför allt Mikael Tisell som värvade Johansson ännu en gång när han blev klar för Tingsryd. Följande urklipp från den utmärkta bloggen Dackehallen får summera hans insats däruppe under sina två år i klubben:
"Om andra perioden hade varit pressande ur ett TAIF-perspektiv, så kom tredje att bli nervknäckande. Jag har aldrig i mitt liv varit så säker på att ett motståndarlag skulle kvittera. Nybro sköt, sedan sköt de, sedan sköt de igen.där bakom. Jag var vid detta skede urlakad. Men glad. Nu hade vi den allsvenska platsen inom räckhåll. Peter räddade. Peter räddade. Peter räddade. Till sista sekunden stod Peter likt en mur där bakom. Jag var vid detta skede urlakad. Men glad. Nu hade vi den allsvenska platsen inom räckhåll."
Nu är konstapeln tillbaka i Karlshamn och vi goisare är väldigt glada över hans återkomst! Mikael Heintz får nu tända till ordentligt om han ska vara med och konkurrera.

1 kommentar:

  1. Mycket bra blogg Sacke.. Fortsätt skriv

    /Fixo

    SvaraRadera