tisdag, maj 11, 2010

En närmare titt på Björn Andersson

Efter en avkopplande helg och en intensiv måndag så är jag tillbaka framför tangentbordet.

Mörrums GoIS IK har under de här dagarna värvat backen Björn Andersson från division 1-klubben Nyköping. Förra året noterades 21-åringen för 16 (8+8) poäng på 36 matcher och nu väntar alltså spel i den tuffare 1F-serien. Vilka krav kan vi då ha på Andersson? Är han den framtidsman som de första rapporterna gör sken av?

Grundserien
Nyköping kommer på andra plats (slagna av överlägsna Huddinge) med 11-4-7, +25 (91-66), 38 poäng på 22 matcher.
Nyköpingsbacken Ronny Björlin toppade överlägset seriens poängliga för backar med anmärkningsvärda 26 (12+14) poäng på 22 matcher.
Björn Andersson kom på 20:e plats i seriens poängliga för backar med 10 (6+4) poäng på 19 matcher. 3 av målen gjorde han i powerplay. Noterbart: Elias Bjuhr och Andersson noterades för lika många mål (6) under grundserien.

Allettan Mellan
Nyköping slutar på fjärde plats med 6-1-7, +4, 20 poäng på 14 matcher
Allettans poängliga för backar toppas av Arbogas Emil Flodqvist med 16 (2+14) poäng på 14 matcher. Nyköpingsbacken Ronny Björlin kom fyra i samma poängliga med 14 (4+10) poäng på 14 matcher.
Björn Andersson kom ej in på seriens topp25-lista med sina 4 (1+3) poäng på 13 matcher. Anderssons mål var ett mål i numerärt överläge.

Playoff till Allsv. kval
Nyköping slår ut Visby/Roma i två raka matcher (1-2, 4-3) men förlorar sen två raka mot Olofström (3-4, 6-1)
Björn Andersson är poängmässigt den bästa backen i Nyköping med 2 (1+1) poäng på 4 matcher, Ronny Björlin noterades för 1 (0+1) poäng trots 17 skott på mål. Anderssons mål var ett mål i numerärt överläge.

Utveckling
Grundserie 1 - 2:e backparet med Martin Backholm
Grundserie 5 - 3:e backparet med Martin Backholm
Grundserie 10 - 3:e backparet med Johan Åhnelöf
Grundserie 15 - 1:a backparet med Ronny Björlin
Grundserie 20 - 1:a backparet med Ronny Björlin
Grundserie 22 - 1:a backparet med Ronny Björlin
Allettan 1 - 1:a backparet med Ronny Björlin
Allettan 5 - 1:a backparet med Ronny Björlin
Allettan 10 - 1:a backparet med Ronny Björlin
Allettan 14 - 1:a backparet med Ronny Björlin
Hela kvalserien - 1:a backparet med Ronny Björlin

+/-
Grundserien - Sjua i laget med +5 +/-
Allettan - Tvåa i laget med +10 +/-
Playoff - Andersson noteras för -1 +/-

Kommentar:
Min tanke med den här artikeln var att granska statistiken lite närmare och se om det fanns några andra sidor av myntet. För vad är en poängproduktion i division 1D egentligen värd när det gäller?!? Som en liten indikator valde jag därför att inkludera Ronny Björlins siffror, så att man kan få ett litet hum om hur mycket poängproduktionen minskar med ett tuffare motstånd. 

Det som är noterbart är att Björn Andersson inledde säsongen i tredje backparet och när han i omgång 12 får chansen i första backparet med Ronny Björlin, så är det en plats som han faktiskt sen håller hela säsongen ut. Detta i ett Nyköping som tog sig till andra playoffomgången (mot allsv. kval) och sen åkte ut mot Olofström. Bara denna utveckling säger väl en hel del om potentialen som Nyköpings tränare måste ha sett i Björn Andersson.

Björn Anderssons fjärde säsong med Nyköpings A-lag slutade med +14 +/-, framför allt finner jag det intressant att han tillhör toppen av laget under Allettan och -1 +/- på fyra playoff-matcher (varav 2 förluster) ger indikationer på stabilt backspel. Intressant är även att 5 av de 8 målen under säsongen tillkom i powerplay.

Min slutsats blir att Björn Andersson är en lovande spelare som fortfarande är under utveckling och finner man rätt omgivning så kan denne unge man mycket väl ta ett par ytterligare steg i sin hockeykarriär. Nu gäller det dock för goiset att hitta en erfaren back som kan väga upp med erfarenhet, för trots allt så hade han Ronny Björlin vid sin sida under merparten av säsongen.
Jag tycker den här värvningen är klart intressant och allting pekar på att Björn Andersson är en stabil back som man även kan använda i powerplay.

BLT - Allsvensk back till Mörrrum

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar